Usługi

Dezynfekcja

Polega na usuwaniu bakterii, wirusów, grzybów, pleśni, roztoczy i innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów. Im dłuższy jest czas działania i im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego, tym większa część drobnoustrojów zostanie zniszczona. 

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Metody dezynfekcji

  • Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne.
ants tearing prey

Dezynsekcja

Polega na zwalczaniu owadów min. prusaków, karaluchów, obrzeszków gołębich, mrówek, moli, pcheł, rybików cukrowych, os, szerszeni, ptaszyńców kurzych i innych owadów (insekty). Insekty są szkodnikami, które przemieszczając się z brudnych powierzchni na pożywienie, infekują je organizmami chorobotwórczymi

W przypadku insektów pułapki mechaniczne rzadko można uznać za narzędzia zwalczania owadów. Jedynymi skutecznymi nie chemicznymi pułapkami są lampy owadobójcze oraz lepy. Należy dodać, że działają one głównie na owady latające: najczęściej muchy i komary.

W związku z tym, że stosowanie pestycydów w przemyśle spożywczym stwarza zagrożenie skażenia żywności, należy je – stosować tylko w razie konieczności i tylko przez wykwalifikowany personel firmy specjalizującej się w DDD.

Przynęty insektycydowe cechują się bardzo niską toksycznością dla ssaków, co oznacza, że są bezpieczniejsze w miejscach gdzie znajdują się ludzie i pożyteczne organizmy.

Deratyzacja

To metoda likwidacji gryzoni min. myszy, szczurów, kretów, kun i innych gryzoni oraz dzikich zwierząt.

Gryzonie stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi. Szczury i myszy przyczyniają się do rozprzestrzeniania się groźnych chorób zakaźnych. Gryzonie powodują również szkody gospodarcze, zanieczyszczając i niszcząc żywność oraz surowce. Powodują również uszkodzenia urządzeń i maszyn produkcyjnych. Gryzonie potrafią również dokonać poważnych zniszczeń instalacji elektrycznych, informatycznych, telekomunikacyjnych, sieci wodno-kanalizacyjnych oraz konstrukcji budynków.

Worker making disinfection in hotel room near sofa

Ozonowanie

Ozon jest to inaczej alotropowa odmiana tlenu w skład której wchodzą trójatomowe cząsteczki, ma błękitną barwę, jest gazem niepalnym, raczej nietrwałym oraz łatwo rozpuszczalnym w wodzie.

Ozon oprócz właściwości bakteriobójczych i wirusobójczych ma również wysokie spektrum działania w zakresie neutralizacji nieprzyjemnych zapachów. Zabieg ozonowania wykonywany jest za pomocą tzw. generatora ozonu (ozonator) w pomieszczeniach takich jak: przedszkola, żłobki, szpitale, hale produkcyjne, zakłady przetwórstwa spożywczego, gabinety lekarskie i kosmetologiczne, domki jednorodzinne, mieszkania, hotele i inne budynki użyteczności publicznej.Zabieg dezynfekcji ozonem w pomieszczeniach polega na wykorzystaniu reakcji chemicznych związanych z użyciem ozonu, które wchodzą w działanie ze związkami o szkodliwym wpływie tj. pleśń , grzyby, alergeny i drobnoustroje. Po wykonaniu zabiegu, w ozonowanym pomieszczeniu pozostaje przyjemny, delikatny zapach który jest również wyczuwalny w powietrzu po przejściu burzy (wzrasta wtedy stężenie ozonu w atmosferze).Metoda tej dezynfekcji niweluje wiele problemów zdrowotnych, ma również bardzo dobry wpływ na jakość powietrza szczególnie w miejscach gdzie przebywają dzieci i osoby starsze.

 

Fumigacja

Zwalczanie szkodników drewna, zboża etc. za pomocą gazu/dymu. Likwidowanie (gryzoni, owadów) szkodników substancjami chemicznymi fumigantami- gazem/parą/dymem. Jeżeli mamy do czynienie z dużą aktywności szkodników drewna najskuteczniejszą metodą jest tzw. fumigacja drewna.Fumigacja drewna jest to zwalczanie szkodników za pomocą gazu pod postacią fumigantów. Najczęściej stosowanym środkiem w procesie fumigacji jest fosforowodór.Gazowany obiekt zamyka się w tzw. szczelnym opakowaniu ( nakładanie na obiekt specjalistycznej  foli) czyli inaczej namiotowanie powierzchni przeznaczonej do zabiegu. Zabieg fumigacji sprawdza się podczas zwalczania szkodników zarówno w pojedynczych elementach drewnianych, jak i w przypadku całych budynków. Główną zaletą tej metody zwalczania szkodników drewna jest jej wysoka skuteczność.Zabieg fumigacji powinien być wykonany przez specjalistów posiadających odpowiednie kwalifikacje i widzę z dziedziny zwalczania szkodników drewna. Tylko fachowo przeprowadzony zabieg, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i bezpieczeństwa może być udany i skuteczny.

Xilix Gel to przeznaczony do użytku profesjonalnego preparat biobójczy do zwalczania szkodników drewna i profesjonalnej impregnacji drewna. Owadobójcze działanie Xilix żelu zapewnia substancja czynna permetryna. Permetryna jest syntetycznym organicznym związkiem chemicznym, który jest silnie toksyczny dla owadów, a stosunkowo nieszkodliwym dla ludzi i innych organizmów wyższych.

Od innych preparatów na  szkodniki drewna  odróżnia go niebywała wręcz wnikliwość w drewno. Przy zastosowaniu środka przez doświadczonych specjalistów  potrafi wniknąć w drewno nawet do 18 cm.

Odkomarzanie

Odkomarzanie ogrodu, działki lub terenu to zabieg pozwalający na pozbycie się komarów. Odkomarzanie można wykonać na kilka sposobów takich jak zamgławianie, opryskiwanie, opylanie. Skuteczność zabiegów odkomarzania zależy w dużej mierze od zastosowanej metody oraz wykorzystywanych preparatów.

Odkomarzanie to zabieg chemicznych, którego celem jest pozbycie się brzęczących, komarowatych i muchowatych owadów z działek, ogrodów lub terenów na których wykonuje się tego typu usługę. Zabiegi zwalczania owadów za pomocą odpowiednich metod oraz skutecznych dobranych środków chemicznych pozwalają na pozbycie się komarów nawet do kilku tygodni w zależności od stosowanej chemii.

Gazowanie zboża

Czyli inaczej fumigacja zboża jest to zwalczanie szkodników mącznych/zbożowych przy użyciu odpowiednich środków chemicznych zwanych fumigantami w formie dymu, pary lub gazu. Najpowszechniejszym fumigantem stosowanym w procesie gazowania zboża jest fosforowodór. Fumigacja może być stosowana w magazynach (pryzmie) oraz silosach typu BIN. Zabieg gazowania wykonuje się w rolnictwie, ogrodnictwie jak również w przemyśle drzewnym, budownictwie, przetwórstwie, oraz w przypadku zabezpieczania zbiorów dokumentów itp. przed szkodnikami. W przypadku gazowania zboża najczęściej pojawiającymi się szkodnikami są: trojszyk ulec, rozkruszek mączny, wołek zbożowy, omacnica spichrzanka, rozpłaszczyk rdzawy.W przypadku wszystkich zabiegów z użyciem środków chemicznych niezwykle ważne są procedury bezpieczeństwa, ponieważ każdy środek może wywołać niepożądane skutki dla zdrowia i życie człowieka. Technicy wykonujący fumigację posiadają odpowiednią odzież ochronną oraz specjalistyczne maski gazowe.

Sprzątanie po zgonie

Miejsc śmierci nie należy do łatwych zadań dlatego warto powierzyć tego rodzaju prace wyspecjalizowanej firmie, która właściwie zdezynfekuje mieszkanie, dom czy inne pomieszczenie. Odpowiednio zabezpieczy miejsce w którym nastąpił zgon, śmierć i leżały zwłoki. Zakres takiej pracy oraz użyte do tego technologie są elementarnym czynnikiem pozwalającym przywrócić pierwotny stan pomieszczenia z przed zgonu, rozkładu zwłok czy śmierci. Bardzo niebezpieczne jest samodzielne sprzątanie i dezynfekcja mieszkania zmarłego/ zmarłej przez niewykwalifikowane i nie posiadające specjalistycznego sprzętu osoby. Niebezpieczne wirusy, bakterie i patogeny znajdujące się w miejscu rozkładu zwłok mogą wywołać szereg konsekwencji zdrowotnych wytwarzane ze zwłok osoby zmarłej. Bez specjalistycznego zabezpieczenia ciała i dróg oddechowych nie należy wchodzić do pomieszczenia, w którym znajdowała się osoba zmarła.

Ochrona przed ptakami

Ptaki takie jak gołębie, jaskółki a także wróble potrafią przysporzyć mieszkańcom miast wielu problemów. Głównym kłopotem z ich bytowaniem na terenie miast jest zasiedlanie dachów budynków i miejsc takich jak parapety, rynny, gzymsy czy też kominy. Ptaki te zanieczyszczają miejsca w których przebywają sporą ilością odchodów, które poza wizualnym aspektem przenoszą groźne drobnoustroje chorobotwórcze. Związki chemiczne w odchodach ptaków powodują także rdzewienie metalowych konstrukcji i odbarwienia na lakierze samochodowych co jest kłopotliwym problemem.

W kwestiach zwalczania ptaków (odławiania) przepisy prawa zezwalają na ich częściowe wyłapanie i przesiedlenie lub montaż elementów odstraszających. Bardzo ważne jest aby montowane elementy lub metody stosowane do odławiania ptaków nie raniły ich i nie wpływały na ich ogólną liczebność. W przypadku odławiania ptaków ponadto wymagana jest zgoda odpowiednich organów na ich przesiedlenie.

Odpluskwianie

Pluskwa domowa to pasożyt, którego głównym pożywieniem jest krew. Te pasożytnicze owady preferują krew ludzką, dlatego nie bez przyczyny do żerowania wybierają środowisko ludzkie. Najwyższą aktywność wykazują nocą w trakcie najgłębszej fazy snu człowieka. Krew pobierana jest co kilka dni ale potrafią przetrwać bez niej kilka miesięcy ukrywając się, w zakamarkach .
Pasożyty te możemy zazwyczaj spotkać tam gdzie człowiek śpi w domach, hotelach, noclegowniach, komunikacjach miejskich, akademikach, szpitalach.
Do człowieka przyciąga je temperatura ciała, zapach oraz wydychany dwutlenek węgla. Po okresie najwyższej aktywności i poborze krwi wracają do swoich kryjówek. Pluskwy domowej nie należy kojarzyć z niskim standardem higieny.
Specyfika i wyjątkowość zmysłu psiego powonienia oraz duża inteligencja, oddanie i łatwość tresury psów dają możliwość szerokiego spektrum wykorzystania tego gatunku  przez człowieka.
Psy stały się nieodłącznymi partnerami człowieka w służbach ratunkowych i mundurowych. Ponadto, zaczęły być wykorzystywane w diagnostyce medycznej. Uzupełniają pracę ludzką, jednocześnie wspomagając diagnostykę wybranych chorób człowieka.

           My również korzystamy z nosa „Bibi” – psa razy bigiel do wykrywania pluskiew.

Węszenie jest naturalnym procesem maksymalizującym wykrywanie zapachów przez psa. Fizjologicznie, wąchanie jest niezależne od procesu oddychania, bowiem odbywa się poprzez serię szybkich, krótkich wdechów i wydechów. Gdy cząsteczka zapachowa dostaje się do jamy nosowej, receptory węchowe odbierają sygnał, który ulega transdukcji. Generowane impulsy nerwowe przekazywane są do dobrze rozwiniętego u psów płatu węchowego, dzięki czemu pies rozpoznaje zapach pluskwy a dzięki specjalistycznemu szkoleniu „Bibi” jest w stanie w odpowiedni sposób zareagować, sygnalizując ich bytowanie. Jej skuteczność jest bardzo wysoka – jest w stanie wykryć nawet pojedyncze osobniki.
Zwalczanie pluskwy domowej na własną rękę może być karkołomne i długotrwałe. Bez odpowiednich środków oraz doświadczenia z pluskwami nasze działania mogą być skuteczne jedynie na krótki okres czasu.  Aby pozbyć się pasożytów najlepiej skorzystać z usług wykwalifikowanej firmy zajmującej się dezynsekcją.

Reading glasses and blank with word AUDIT on a blue background

Audyt

Bezpieczeństwo żywności jest dziś jedną z najważniejszych rzeczy dla producentów żywności oraz konsumentów końcowych na rynku. Konsumenci dokładniej szukają informacji na temat żywności, którą kupują i spożywają. Produkcja i sprzedaż żywności o odpowiedniej jakości to podstawowy element zdobywania zaufania konsumentów na każdym rynku. Dlatego istnieje wiele różnych standardów żywnościowych, które są stosowane przez przedsiębiorstwa w celu bezpiecznego dostarczania żywności do odbiorców końcowych we wszystkich częściach łańcucha dostaw.

Standardy IFS/BRC, a szczególnie BRC Global Standard ‘FOOD’, wersja 6: czerwiec 2011r a od niedawna najnowsza BRC wersja 7, wymagają, aby wyznaczony przez zakład produkujący żywność pracownik razem z Biologiem Terenowym wykonali inspekcję zakładu nawet cztery razy w roku. Podczas każdej inspekcji biolog terenowy powinien określić warunki sprzyjające bytowaniu szkodników oraz ocenić pracę zewnętrznej firmy, zajmującej się zwalczaniem szkodników.

Reading glasses and blank with word AUDIT on a blue background

Audyt biologa terenowego

Wiąże się ze sporządzeniem raportu po jego zakończeniu. Raport zawiera przede wszystkim ocenę zwalczania szkodników w zakładzie, w którym przeprowadzono audyt. Uwzględnia on także zalecenia, które ulepszą system ochrony. Dzięki czemu dąży się do zmniejszenia liczebności szkodników bądź całkowitego ich wyeliminowania.

Inspekcja biologa terenowego wykonującego kontrolę poprawności działania systemu ochrony przed szkodnikami powinna być dobrą praktyką we wszystkich zakładach produkujących żywność i uczestniczących w łańcuchu dostaw. Dzięki takiemu rozwiązaniu, zakład może szybciej zareagować i mieć większą kontrolę nad wdrożonymi działaniami DDD.                                     

Zatem gdy podejrzewamy nieskuteczność działań firmy DDD obsługującej nasz obiekt, chcemy udoskonalić dotychczasowy system ochrony przed szkodnikami, chcemy zasięgnąć porady kogoś z zewnątrz czy też jesteśmy zobligowani do przeprowadzenia audytu wewnętrznego dla potrzeb systemu BRC, powinniśmy udać się po pomoc do Biologa Terenowego.

Working with documents

Opracowanie i wdrożenie programu ochrony zakładu przed szkodnikami opartych na systemach HACCP, BRC, IFS, AIB

Certyfikacje produktów w dzisiejszych czasach są bardzo ważne. Dbałość i troska o najwyższą jakość produktów to większy prestiż w oczach klienta firmy, która na taki certyfikat się decyduje. Obecnie konsumenci chętniej wybierają produkty certyfikowane i atestowane – chcemy mieć dostęp do tego co zdrowe i bezpieczne dla nas, naszego organizmu i środowiska.

HACCP – to drugie, zaraz po ISO, najczęściej pojawiające się pojęcie w kwestii certyfikacji. System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (z ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System). System HACCP ma na celu analizę całego procesu produkcyjnego oraz wychwycenie ewentualnych zagrożeń. Oprócz tego łączy on w sobie elementy dobrej praktyki produkcyjnej i dobrej praktyki higienicznej (GMP/GHP). HACCP jest to systemem prewencyjnym, przeznaczonym do kontroli i minimalizowania ryzyka wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności: fizycznego, biologicznego, chemicznego. Został on stworzony w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Cel ten osiągany jest poprzez:   

– identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością;

– określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń dla żywności.          

BRC

(Global Standards) pierwotnie opracowany przez British Retail Consortium, norma użytkowana jest na całym świecie wśród sprzedawców detalicznych i markowych producentów w UE, Ameryce 

Północnej. BRC są zestawem czterech branżowych norm technicznych, które określają wymagania stawiane firmie w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności w procesie produkcji, pakowania, przechowywania i dystrybucji.                                                                  
Certyfikat BRC wydawany jest po przeprowadzeniu audytu przez akredytowaną jednostkę certyfikującą i uzyskaniu zgodności ze standardem. Organizacja tworzy normy i standardy dla dostawców żywności. Czuwa nad odpowiednim dopasowaniem opakowań w stosunku do cech produktu. Ustala normy dotyczące sprzedaży hurtowej i odpowiedniego pakowania produktów. Certyfikacja BRC jest wstępnym etapem do nawiązywania współpracy z dużymi sieciami handlowymi. Kontroluje bezpieczeństwo i jakość produktów dostarczanych do poszczególnych sklepów, co wpływa na zaufanie nie tylko konsumentów, ale też kontrahentów biznesowych i producentów. Wymogi odnoszące się do systemu BRC, skupiają się również wokół tematu deratyzacji. W tym celu firma wyznacza pracownika, który wraz z biologiem terenowym dokonuje inspekcji zakładu. Działania te podejmowane są w ramach programu ochrony przed szkodnikami BRC. Stanowi to obowiązkowy wymóg przedsiębiorstwa, którego należy dopełnić nawet kilka razy w ciągu roku (uzależnione jest to od specyfiki przedsiębiorstwa).        

IFS

(International Food Standard) międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności opracowany w 2002 roku przez przedstawicieli niemieckiego handlu detalicznego. Jest standardem powszechnie uznawanym w całej Europie Zachodniej (z wyjątkiem Wielkiej Brytanii, gdzie obowiązuje standard BRC). IFS został opracowany na potrzeby audytowania dostawców sieci handlowych tzw. producentów marki własnej od których sieci handlowe wymagają spełnienia wymagań wg standardu IFS.Standard ten obejmuje następujące cele:                                                                                        

– wspólny standard obejmujący jednorodny system oceniania;

– dopuszczenie posiadających akredytacje wykwalifikowanych placówek certyfikacyjnych oraz audytorów;

– stworzenie porównywalności i przejrzystości w obrębie wspólnego łańcucha dostawczego; – obniżenie kosztów zarówno po stronie dostawców jak i w handlu.

Business colleagues working with documents

AIB

Standardy te zostały opracowane przez American Institute of Baking, aby oceniać bezpieczeństwo produkcji żywności. Standardy AIB rozszerzają wymagania zarówno GMP, GHP, jak i innych systemów dotyczących jakości produkcji. Standardy AIB są bardziej wyczerpujące i surowsze niż jakiekolwiek indywidualne normy czy wymagania. Standard AIB jest systemem audytowania, który pomaga zakładom produkującym żywność skupić uwagę na podstawowych obszarach działania takich jak: 
 – odpowiedni program higieny;
 – zwalczanie szkodników;
 – metody pracy i praktyki dotyczące personelu;
 – technika i konserwacja.

            Niezwykle ważnym elementem GHP jest ochrona przed szkodnikami oparta na IPM (integrowane metody zwalczania szkodników). Każdy zakład powinien posiadać system kontroli i monitorowania szkodników.

Studying Statistical Data

IPM

Najpowszechniejsze szkodniki mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności to: szkodniki zbożowe (wołek zbożowy, mklik itp.), gryzonie (myszy, szczury), owady latające (muchy, osy itp.) owady biegające (karaluchy, karaczany itp.), ptaki, koty i inne zwierzęta domowe. Często okazuje się, że całkowite wytępienie danego rodzaju szkodników jest niemożliwe. W takich przypadkach trzeba pogodzić się z faktem, że jedyne co można zrobić to utrzymać ilość szkodników na akceptowalnym poziomie.             

Podstawowym celem monitoringu aktywności szkodników jest określenie jego gatunku, zlokalizowanie miejsc jego występowania i oszacowanie wielkości populacji. Monitorowanie aktywności pomaga też w zidentyfikowaniu warunków, które doprowadziły do powstania problemu.  

Zgromadzone w ten sposób dane pozwalają na ocenę skuteczności podjętych działań i podjęcie decyzji na temat następnych kroków, które należy podjąć w celu zwalczania szkodników.

Niezwykle ważna jest systematyczność prowadzenia monitoringu. Powinien on być prowadzony w sposób ciągły bez względu na wynik. Niedopuszczalnym jest zaprzestanie monitoringu ze względu na brak szkodników. Monitoring poprzedza i wyznacza dalsze działania, w tym także dezynsekcję i deratyzację.

Najpowszechniejsze szkodniki mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności to: szkodniki zbożowe (wołek zbożowy, mklik itp.), gryzonie (myszy, szczury), owady latające (muchy, osy itp.) owady biegające (karaluchy, karaczany itp.), ptaki, koty i inne zwierzęta domowe. Często okazuje się, że całkowite wytępienie danego rodzaju szkodników jest niemożliwe. W takich przypadkach trzeba pogodzić się z faktem, że jedyne co można zrobić to utrzymać ilość szkodników na akceptowalnym poziomie.             

Podstawowym celem monitoringu aktywności szkodników jest określenie jego gatunku, zlokalizowanie miejsc jego występowania i oszacowanie wielkości populacji. Monitorowanie aktywności pomaga też w zidentyfikowaniu warunków, które doprowadziły do powstania problemu.  

Zgromadzone w ten sposób dane pozwalają na ocenę skuteczności podjętych działań i podjęcie decyzji na temat następnych kroków, które należy podjąć w celu zwalczania szkodników.

Niezwykle ważna jest systematyczność prowadzenia monitoringu. Powinien on być prowadzony w sposób ciągły bez względu na wynik. Niedopuszczalnym jest zaprzestanie monitoringu ze względu na brak szkodników. Monitoring poprzedza i wyznacza dalsze działania, w tym także dezynsekcję i deratyzację.